Zatrzymaj czas, sekrety zachowania młodości.
Po wielu latach obserwacji i studiowania ludzkiej fizjologi, można dojść do wniosku, że starzenie można spowolnić i opóźnić. Z obserwacji wiem, że wdrożenie kilku nieobciążających fizycznie czy finansowo nawyków, pozwala moim pacjentom starzeć się wolniej, utrzymać zdrowie oraz sprawność ruchową i intelektualną.
Na długość naszego życia wpływa: stan umysłu, codzienna aktywność – o ile jest stała, jakość i ilość pożywienia, picie wody oraz ilość chemii, jaką wpuszczamy do naszego organizmu. Na wygląd zewnętrzny składa się wygląd skóry, włosów, sylwetka, sposób poruszania, jednak przedłużona młodość zwiąże się zdecydowanie naszym nastawieniem do życia.
Fizjologicznie jednak rzecz ujmując starzenie się będzie zależało od czynników czynników takich jak wolne rodniki, bakterie i wirusy, pasożyty i grzyby, toksyny, tytoń, alkohol, cukier, tłuszcze trans w diecie, ale także od promieniowania słonecznego i jakości powietrza oraz co najważniejsze ilości i przewlekłości stresu. Na niektóre z tych czynników nie mamy wpływu, ale na inne na szczęście tak. Stres jest czynnikiem najbardziej zabójczym, bo wpływa na zakończenia chromosomów (telomery) skracając je i degenerując nas niezależnie od PESELU. W przyspieszonym tempie starzeją się w ten sposób narządy, mózg i skóra. Redukuje się także pod wpływem stresu nasza naturalna odporność, ukryta choćby w mikrobiocie jelitowej, jak również zwiększa zapadalność na choroby takie jak cukrzyca, otyłość, stany zapalne jelit, alergie, migreny, zmiany skórne i depresje.
Jak temu zaradzić? Oto kilka praktycznych rad.
Przede wszystkim ogranicz stres zewnętrzny jak i ten podświadomy (ćwiczenia, sen, seks, medytacja, detoks informacyjny – każdy sposób jest dobry, o ile będzie twój i będzie działał). Kolejno, ruszaj nie tylko ciało, ale i głowę – czytaj, kreuj, ucz się, wymyślaj, planuj – to rozbudowuje naszą sieć neuronów i tworzy nowe połączenia synaptyczne. Wprowadź do diety antyoksydanty, z surowych owoców, warzyw i olejów roślinnych. Ogranicz produkty z wysokoglutenowej pszenicy i nadmierne ilości przetworzonych produktów nabiałowych, niszczą one jelita i powodują przewleke stany zapalne, przyspieszając w ten sposób oksydację (starzenie). Wprowadź bezglutenowe kasze i nasiona strączkowe. Ogranicz mięso, w szczególności wędliny i konserwy, a wprowadź dobrej jakości rybę. Zadbaj o odpowiednią strawność pokarmów tj. mocz strączki i nasiona, blanszuj nie rozgotowuj, gryź dobrze i długo jedzenie, nie popijaj do posiłków, za to pij dużo wody między posiłkami. Nie jedz przed snem. Nie pal i unikaj kawy przemysłowej, akrylamidy przyspieszają starzenie, w szczególności skóry. Nieodzownym a nadal darmowym dla nas lekarstwem na długowieczność jest sen, taki po którym czujemy się wypoczęci.