Nasza uroda w dużej mierze zależy od diety. Wydajemy pieniądze na zabiegi kosmetyczne i suplementy zapominając o fundamencie jakim są:
- sen i regeneracja
- dieta
- unikanie toksyn, w tym przetworzonej żywności
- nawodnienie
Zamiast wydawać fortunę na suplementy i kosmetyki, przejrzyj swój codzienny jadłospis. Urozmaicona dieta sprawi, że twoje włosy będą lśniące, skóra promienna i gładka, a włosy gęste.
Witaminy i minerały są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspomagają walkę z wolnymi rodnikami (działają przeciwstarzeniowo) i są istotnymi sprzymierzeńcami urody. Ich niedobór odbije się nie tylko na twoim zdrowiu, ale i na wyglądzie. Na stan skóry, włosów i paznokci mają wpływ przede wszystkim:
Białko – aminokwasy – wysokiej jakości białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Gdzie znajdziesz? mięso, ryby, jajka, owoce morza, strączki czy orzechy
NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (nazwa nie jest przypadkowa 😉 omega-3-6-9. Gdzie znajdziesz? w orzechach, rybach, olejach, pestkach, nasionach, awokado i tranie
Cynk – chroni komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników, wzmacnia włosy i paznokcie. Gdzie znajdziesz? w orzechach i nasionach. Zalecam każdemu (prawie) porcję orzeszków dziennie
Żelazo – W skórze żelazo także występuje łącznie z białkiem tworzącym kolagen, a więc podstawowy składnik naszej skóry, tkanek chrzęstnych, włosów, kości. Bez żelaza nasza skóra nie mogłaby funkcjonować. Mało tego! Żelazo jest istotnym pierwiastkiem w obronie przed wolnymi rodnikami. Gdzie znajdziesz? przede wszystkim dostarczamy go z mięsem czy podrobami. Warto, aby w naszej diecie pojawiło się prócz żelaza hemowego (z produktów odzwierzęcych), niehemowe (z produktów roślinnych tj. buraki, szpinak czy sok z pokrzywy.
Witamina A – sprzyja regeneracji komórek, utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia skóry i zapobiega jej rogowaceniu. Gdzie znajdziesz? w wieprzowej i wołowej wątróbce, a także w żółtych owocach i warzywach, marchwi, papryce, pomidorach, szpinaku, brokułach, jarmużu.
Witamina E (tokoferol) chroni przed wpływem wolnych rodników, odnawia lipidy międzykomórkowe i wzmacnia naczynia krwionośne. Gdzie znajdziesz? W olejach roślinnych, margarynie, jajkach, mące pełnoziarnistej, orzechach włoskich i ziemnych, warzywach zielono-listnych (brukselce, kapuście), marchwi, migdałach.
Witamina D odpowiedni poziom witaminy D wpływa na stan skóry. Jej prawidłowe stężenie w organizmie jest warunkiem fizjologicznego działania komórek budujących warstwy skóry. Dzięki niej skóra mniej się przesusza, lepiej regeneruje i jest w lepszej kondycji. Gdzie znajdziesz? ryby, jaja, grzyby, nabiał.
Witaminy z grupy B:
Witamina B3 (niacyna, witamina PP) zapewnia dobrą kondycję włosów, poprawia ukrwienie skóry i jej ładny koloryt. Gdzie znajdziesz? W drobiu (wątróbka), chudym mięsie, rybach, koprze włoskim, warzywach strączkowych, drożdżach, orzechach, migdałach, mleku, pełnym ziarnie, grzybach.
Witamina B5 (kwas pantotenowy) przyśpiesza porost włosów i regenerację komórek skóry. Gdzie znajdziesz? W wątróbce, rybach (pstrąg, śledź, makrela), borowikach, arbuzach, brokułach, udkach kurczaka, endywii, otrębach pszennych, pestkach słonecznika, serach pleśniowych, jajkach.
Witamina B6 (pirydoksyna) reguluje pracę gruczołów łojowych i zapobiega wypadaniu włosów. Gdzie znajdziesz? W bananach, awokado, kapuście, kalafiorze, groszku, fasoli, ziemniakach, ziarnach zbóż i orzechach, drobiu (wątróbka), rybach (świeży łosoś i tuńczyk, sardynki) oraz odtłuszczonym mleku.
Witamina B7 – biotyna – pełni funkcję regulacyjną w zakresie metabolizmu skóry głowy, pozytywnie wpływając na korzenie oraz wzrost łodygi włosa. Ponadto, wzmacnia ona płytkę paznokcia. Sprawia, że stają się lśniąca i mocna oraz reguluje tempo wzrostu paznokci. Gdzie znajdziesz? w wątrobie, orzechach, mące sojowej, żółtku jaj, owocach morza, migdałach, sardynkach, grzybach, brązowym ryżu, pełnym ziarnie szpinaku, marchwi i pomidorach
Witamina B9 (kwas foliowy) regeneruje komórki skóry chroni przed wpływem czynników zewnętrznych. Gdzie znajdziesz? W zielonych warzywach (fasolka szparagowa, kapusta, szparagi, sałata, brukselka, brokuły, szpinak), bananach, wątróbce (kurzej i cielęcej), jajkach (w żółtku), ziarnach zbóż, tuńczyku, serze emmentaler i cammember.
W niektórych przypadkach wymagana jest suplementacja. Najlepiej dobrana zgodnie z wynikami krwi i stanem zdrowia, trwająca od 30-90 dni.