Układ odpornościowy zaprojektowany został doskonale do obrony organizmu przed chorobami. Chyba najprostszą zasadą jest mu nie przeszkadzać. Często jednak zły styl życia uniemożliwia układowi odpornościowemu prawidłowe wykonywanie swojej pracy. Często żyjąc w pędzie, ignorując sygnały z organizmu, osłabiamy jego siły.
Dobra wiadomość jest taka, że jest to odwracalne zjawisko. Co więcej odporność można odbudować w stosunkowo dość krótkim czasie, wybierając odpowiedni styl życia i to czym tu się zajmiemy – pokarmy. Odporność buduje się dbając o zbilansowaną dietę.
Silny i sprawny system immunologiczny skutecznie walczy z chorobami i infekcjami oraz umożliwia szybszy powrót do zdrowia w przypadku zachorowania.
Unikanie cukru to podstawa. Cukier jest prawdopodobniej najgroźniejszym pokarmem dla naszego zdrowia. Cukrowa pułapka dopadła nas juz dawno i nawet jak nam się wydaje, że nie spożywamy cukru, to albo stosujemy zamienniki, albo nie zwróciliśmy uwagi na cukier ukryty w produktach. Szerzej poczytaj tutaj https://www.dietetykraciborz.pl/cukrowa-pulapka
Niestety, codziennie spożywamy średnio ponad 20 łyżeczek cukru, czyli pół szklanki! Patrzymy przy tym głownie na dodatkowe kalorie, przyrost masy ciała i tkanki tłuszczowej, a pomijamy najważniejszą kwestię, że cukier poważnie osłabia układ odpornościowy. Badania pokazują, że po spożyciu cukru nasze białe krwinki, tracą aż 40 procent swoich zdolności obronnych.
Uwaga zatem na oczywistości takie jak słodycze, ale w szczególności zwróć uwagę na napoje kolorowe, w tym alkohol, także izotoniki dla sportowców – spożywane przez Kowalskiego przed TV. Cukier jest często ukryty w żywności, której zwykle nie uważamy za słodką: chleby, w szczególności marketowe ciemne chleby „malowane” karmelem, sosy do makaronu czy jogurty. Przemysł dla zmyłki wykorzystuje ponad 40 różnych rodzajów „cukrów”: syropy, w tym kukurydziany, maltoza, dekstroza, fruktoza (miód też jest cukrem!) maltodekstryna, odparowany sok z trzciny cukrowej, cukier buraczany, słodzik kukurydziany – to także cukier. Dlatego czytanie etykiet, w szczególności nowych produktów wchodzących na rynek, albowiem producenci mają tendencję do zmiany składów, po czasie wtłoczenia produktu na rynek.
Osłabienie naszej odporności przez cukier to oczywistość, ale kolejny problem to stany zapalne jakie są jego udziałem. Badania pokazują ,że zachodząca spontanicznie w naszym organizmie glikacja białek, zależy od zawartości w organizmie cukrów prostych, w tym glukozy. Końcowe produkty glikacji tzw. AGEs powodują destrukcję wielu struktur komórkowych — zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio — przez indukowanie stresu oksydacyjnego. Dosłownie przyspieszają starzenie organizmu, co bezpośrednio wpływa na jego odporność.
Stad #1 to nie co zrobić dla odporności, a czego nie robić, by być zdrowym. Czytać, edukować się i dokonywać świadomych wyborów. Na niewiele rzeczy w życiu mam realny wpływ, ale bez problemu możemy zadecydować o tym, co znajdzie się na naszym talerzu każdego dnia.