Pomimo faktu, że główny odsetek osób zwracających się o pomoc dietetyka to kobiety z zaburzeniami tarczycy, dzisiejszy wpis dotyczyć będzie płodności u kobiet. Szacuje się, że niepłodność dotyka już nawet co piątą parę w Polsce.
Problem często jest przemilczany lub pomijany przez kobiety, bo w wieku 20-30 lat nie spieszno nam do potomstwa, mimo 500+. Potem jest już czarna rozpacz…i może być za późno.
Wskazania do poprawy płodności:
- brak miesiączek, miesiączki bolesne, nieregularne, PMS, poronienia, niemożliwość zajścia w ciążę
- redukcja masy ciała – otyłość zmniejsza wydzielania hormonów kobiecych
- obniżenie poziomu glukozy i insuliny we krwi – wpłynie pozytywnie na jajeczkowanie i zapobiegnie poronieniom
- powyższe uchroni nas przed insulinoopornością, która uniemożliwia jajeczkowanie
- redukcja stanów zapalnych, w tym przewlekłego stresu, które będą się manifestować wysokim poziomem lipidów, homocysteiny, niskim poziomem witaminy D czy folianów etc. i nie będą stwarzać dobrego środowiska dla potomstwa, a będą stanowić czynnik ryzyka wystąpienia powikłań w ciąży i poronień
Kluczowe hormony związane z płodnością, które należy badać:
- FSH (hormon folikulotropowy) odpowiedzialny za wzrost pęcherzyków jajnika
- LH (hormon luteinizujący) stymuluje organizm do owulacji
- Estradiol – (naturalny estrogen) reguluje cykl miesiączkowy
- Progesteron – przygotowuje błonę śluzową macicy do przyjęcia zapłodnionej komórki jajowej
- TSH (hormon tyreotropowy) pozwala ocenić działanie tarczycy + dodatkowo FT3, FT4, ATPO, ATG)
- Prolaktyna (hormon ciążowy) powiązana jest z laktacją
- AMH (hormon antymüllerowski) pozwala ocenić rezerwę jajnikową
Dodatkowo:
- USG – pozwala ocenić strukturę jajników, jajowodów i macicy oraz grubość endometrium (błony śluzowej macicy) oraz pod kątem wystąpienia ewentualnych wad anatomicznych i nieprawidłowych zmian w jej obrębie jak np. mięśniaki, polipy.
Na co należy między inni należy zwrócić uwagę w diecie i na co dzień:
- witamina D – stymuluje produkcję hormonów, wpływa na działanie insuliny, buduje odporność organizmu
- wapń, cynk, kwas foliowy, witamina B12 – mają wpływ na owulację i rozwój komórki jajowej, wspierają pracę tarczycy i odporność, obniżają stany zapalne
- antyoksydanty – działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, redukują skutki stresu
- produkty nieprzetworzone – by występowały w diecie w znacznej przewadze
- ruch – regularny, sprawiający przyjemność, o zróżnicowanej intensywności od jogi po crossfit w zależności od stanu zdrowia jaki mamy
- sen, skuteczny odpoczynek i redukcja stresu – jako podstawa wszystkiego co wyżej wymienione.
Podstawą działań w kierunku poprawy płodności będzie, wiec właściwie zbilansowana dieta, dobrana suplementacja i aktywny tryb życia. Samoedukacja w tym zakresie jest konieczna, ale warto zwrócić się po pomoc do specjalistów: lekarza, dietetyka, psychologa i trenera.