Unikałam jak ognia tematu Covid19, żeby nie zalewać eteru tym tematem, jednak jako specjalista który co raz częściej prowadzi pacjentów w trakcie jak i po Covid19 jestem wręcz zobligowana do przestawienia skutecznych i wspierających ogólnych zaleceń żywieniowych, tym bardziej, że pięknie wpisują się one w zalecenia ogólne towarzyszce mi w mojej pracy:
Najważniejsze jest:
- nawodnienie organizmu to podstawa, szczególnie jeśli gdzieś po drodze mamy gorączkę – co najmniej 8-10 szklanek napojów niesłodzonych
- dostosowanie wartości energetycznej diety do aktualnego poziomu aktywności fizycznej i zapotrzebowania kalorycznego, ważne by ująć tu pulę kalorii na rekonwalescencję
- jedzenie różnorodnie – dieta powinna zawierać dużo warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, roślin strączkowych, orzechów, nasion oraz odpowiednią ilość ryb, produktów mlecznych, jaj i produktów mięsnych – wszystko dostosowane do zdolności układu trawiennego
- jeśli nie masz pojęcia od czego zacząć skup się na tzw. Talerzu zdrowego żywienia, czyli Talerza gdzie połowa dania to warzywa, reszta to udział białka i tłuszczu i owoców, w odpowiednich proporcjach
- żywność o niskim indeksie glikemicznym, ale wysokim indeksie sytości
- odpowiednia suplementacja (inna w infekcji, inna po i na prawdę warto się skonsultować z osobą posiadającą specjalistyczną wiedzę) minimum witamina D, cynk, selen, magnez, NAC, laktroferyna, omegi ….ważne by zestaw i ilości dobrać do stanu zdrowia
Jeśli chcesz dbać o dobrą jakość diety:
ważne jest by dokonywać racjonalnych zakupów spożywczych I to jest bardzo ciekawy temat !!!! Sklepy są tak stworzone marketingowo, byśmy kupili wszystko inne, niż to po co przyszliśmy, wiec potraktuj zakupy jak wyzwanie, bądź zdeterminowany i kup tylko to co zaplanowane 🙂 Większość z nas polega…
Zalecenia ekspertów dotyczą też:
- gotowania a nie smażenia
- unikania produktów przetworzonych
- przestrzegania zasad higieny w kuchni
- ale i dbałości by spożywać posiłki spokojnie i uważnie (bo to ważne)
Pamiętajmy więc
żywienie codzienne i kliniczne ma pomóc nie tylko w prewencji chorób, ale i w chorobie a także po niej, dlatego praca nad nawykami dietetycznymi jest tak istotna właśnie na codzień, by w momencie kryzysu i choroby nie szukać rozwiązać a móc z nich skutecznie korzystać.